Bølger av trivsel - Psykososialt arbeidsmiljø i maritim sektor

#arbeidsmiljø #bedriftskultur #ledelse #motivasjon #psykososialt arbeidsmiljø #trivsel Jan 31, 2024

Maritim sektor, med sin rike historie og globale betydning, står overfor stadig økende krav og utfordringer. Selv om teknologiske fremskritt og sikkerhetstiltak har vært i fokus, er det på høy tid å rette oppmerksomheten mot menneskene som utgjør ryggraden i denne industrien.  

Resultatene fra den nylig gjennomførte spørreundersøkelsen fra Sjøfartsdirektoratet, kalt "Maritim sikkerhet", hvor drøyt 8400 sjøansatte deltok, setter søkelyset på den psykososiale utfordringen som preger arbeidsmiljøet innen den maritime sektoren. Skremmende nok viser undersøkelsen at hele 27% av de ansatte har opplevd mobbing og/eller trakassering i løpet av det siste året. Disse tallene er uakseptabelt høye, og kan ikke ignoreres. Det indikerer tydelig behovet for en grundig kulturendring og innsats for å bekjempe mobbing, trakassering og seksuell trakassering. Sjøfartsdirektoratet har satt psykososialt arbeidsmiljø som sitt fokusområde for 2024, noe som er et positivt steg i riktig retning. 

Arbeidet på sjøen innebærer allerede en naturlig risiko, med elementet arbeidsplassen er i. Å tilføre flere risikofaktorer med unødvendig og uakseptabel oppførsel som mobbing, trakassering, baksnakking, og ryktespredning skal være helt uakseptabelt. 

Det er på høy tid å sette fokus på betydningen av et positivt psykososialt arbeidsmiljø i den maritime sektoren, og det er positivt å se næringen tar tak i dette alvorlige problemet. Trivsel blant ansatte er ikke bare viktig, det er også helt avgjørende for å oppnå og opprettholde den nødvendige sikkerheten og effektiviteten for en vellykket maritim virksomhet. 

I all hovedsak handler et psykososialt arbeidsmiljø om trygghet, inkludering, hvordan man har det på jobb, og hvordan man samhandler med kollegaer. Til tross for at det psykososiale arbeidsmiljøet påvirkes av en rekke faktorer, er de generelle arbeids- og levevilkårene om bord av stor betydning. 

Å starte arbeidet mot mobbing og trakassering kan være utfordrende, men et godt utgangspunkt er å begynne i god tid før utfordringene oppstår, og jobbe forebyggende. Det er langt lettere å jobbe forebyggende enn å reparere et dårlig arbeidsmiljø. 

For å adressere disse problemene kreves et samlet engasjement fra både ledelse og mannskap. Tiltak som øker bevisstheten om mobbing, trakassering og seksuell trakassering må iverksettes. Opplæring og workshops kan bidra til å skape en kultur der slike handlinger ikke tolereres, samtidig som de gir verktøy for å håndtere slike situasjoner. Et nyttig verktøy i denne sammenheng er «En bra dag på jobb», utviklet av Statens arbeidsmiljøinstitutt. Dette verktøyet er designet for å hjelpe organisasjoner med å måle og forbedre trivsel og arbeidsmiljø. 

Ledelsen spiller en sentral rolle i å etablere og støtte et trygt og inkluderende arbeidsmiljø. Dette innebærer å implementere klare retningslinjer og prosedyrer for å håndtere konflikter, samt å oppmuntre til åpen kommunikasjon. Det er også avgjørende å etablere støtteordninger for dem som har vært utsatt for trakassering, og sørge for at de som rapporterer slike hendelser, ikke blir utsatt for represalier. 

Til de som engasjerer seg i mobbing, trakassering, og bidrar til et dårlig psykososialt arbeidsmiljø, ønsker vi å si: Slutt med dette! Spør deg selv: "Hva er grunnen til at du holder på som du gjør?" Vi tror at dette kan henge sammen med alt fra personlighetstrekk og egne verdier til egne erfaringer eller hvordan en har det selv som person, og det er feil å ta dette ut på andre. 

 En bærekraftig kulturendring tar tid, men det er viktig å starte nå. Ved å prioritere psykososial trivsel kan den maritime sektoren skape et arbeidsmiljø som ikke bare er trygt og effektivt, men også inspirerende for de som bidrar til dens suksess. La oss jobbe sammen for å skape bølger av trivsel i denne viktige sektoren, og sikre at havet blir et sted der alle ansatte kan seile trygt og med verdighet.